Skûtsjesilen

Sinds 2015 vaart er elk jaar een wedstrijdteam van Mayday op een skûtsje wat de vereniging huurt. Tot en met 2019 was dit de 'Swanneblom' uit Earnewâld en vanaf 2020 is dit het skûtsje 'Elisabeth' uit Sneek. 
Het team doet mee aan verschillende wedstrijden, zo'n vier a vijf, met in de zomer het hoogtepunt en een van de grootste evenementen op het gebied van wedstrijdzeilen op skûtsjes: het IFKS (Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen). Tijdens dit evenement vaar je elke dag een wedstrijd in een ander dorp of andere stad in Friesland, in verschillende klassen. Het team van Mayday strijdt bijvoorbeeld tegen ongeveer vijftien andere skûtsjes in hun klasse.

Om deze wedstrijden te winnen wordt er natuurlijk veel getraind, vaak vanaf maart een keer in de week.

Het wedstrijdteam bestaat uit vijftien personen met allen een eigen functie aan boord. Door de verschillende functies aan boord is de ervaring met (wedstrijd)zeilen die nodig is heel divers. Het loopt uiteen van een tacticus die ervaring moet hebben met wedstrijdzeilen tot een zwaardman/vrouw die minder zeilervaring nodig heeft.

Naast de vele trainingen, spannende wedstrijden en de overige taken van de leden van het team, zoals het regelen van sponsoren voor het team of een volgschip voor de IFKS, is er vooral ontzettend veel gezelligheid in het team en wordt de kroeg na de wedstrijden vaak ook goed uitgespeeld. Maar niet te vaak, want de volgende dag wordt weer veel concentratie vereist tijdens de wedstrijd!

menu